mandag 10. august 2009

Jens eller Jensen?




PRESS har gjennomført en undersøkelse blant førstekandidatene til de politiske partiene om holdningene til enslige mindreårige asylsøkere. Det ser ut som om asylbarna får det bedre med Jensen enn med Jens etter valget. Les pressemeldinga vår:

- Arbeiderpartiet er bremseklossen for asylbarna

PRESS – Redd Barna Ungdom har gjennomført en undersøkelse blant de politiske partienes førstekandidater i alle fylker, for å finne ut hvilke partier som er mest positive til at enslige mindreårige asylsøkere skal få sin omsorg ivaretatt av barnevernet. Verst ut kommer Arbeiderpartiet, der ingen av førstekandidatene har svart at de ønsker en overføring av omsorgsansvaret.

Hva er det Arbeiderpartiet er i ferd med å utvikle seg til å bli? Dette partiet gikk inn for at asylbarn skulle ha de samme rettighetene som norske barn i den mye omtalte Soria Moria-erklæringen, men nå ser det ut som at asylbarna bare kan grue seg til en eventuell Soria Moria 2, sier leder i PRESS, Kirsten Kvalø.
Riktignok har de eventuelle regjeringspartnerne SV og SP en høy svarprosent, hvor alle svar slår fast at kandidatene er positive til omsorgsoverføring, men vi frykter at et dominerende Arbeiderparti kan bety spikeren i kista for den etterlengtede omsorgsreformen, uttaler Kvalø.

Partikandidatene ble forespurt om de ønsker en overføring av omsorgsansvaret for de enslige mindreårige asylsøkerne fra UDI til barnevernet, og om de ønsker å jobbe for dette dersom de kommer inn på Stortinget. Best ut kommer partiet Venstre, hvor 13 av 19 kandidater har svart at de ønsker at enslige mindreårige skal få sin omsorg ivaretatt av barnevernet. SV og Rødt ligger hakk i hel med henholdsvis 12 og 11 positive svar. Kvalø forklarer hvorfor en omsorgsreform er så viktig:

Vi snakker om den viktigste barnepolitiske saken i Norge gjennom flere tiår. Dette er barn som har flyktet fra krig, tortur og forfølgelse, og som bærer med seg erfaringer vi ikke kan forestille oss. Flere titalls NGO-er og fageksperter har uttalt seg om viktigheten av en god og trygg omsorg for denne gruppen barn, og Regjeringen har også fått kommentarer fra FNs ekspertkomitè for barns rettigheter om at staten diskriminerer disse barna. Vi er også klar over at det kom flere barn enn man hadde forventet, men det er ingen god grunn til å legge hele reformen på is, slik det ser ut nå, sier Kvalø.

PRESS sin undersøkelse viser også at Fremskrittspartiet er svært positive til at asylbarn skal få en bedre omsorg. 9 av 19 førstekandidater for Frp har svart at de ønsker en omsorgsreform, og at de ønsker å jobbe for dette på Stortinget. Dette plasserer Frp som fjerde beste parti for asylsøkerbarna.

Skal man dømme etter vår undersøkelse ser det ut til at asylbarna i Norge får det bedre med Jensen enn med Jens etter valget. Dette bør være et tankekors for Arbeiderpartiet, som uttaler at de bygger sin politikk på grunnverdiene frihet, likhet og solidaritet. Jeg imøteser gjerne en forklaring på dette fra Arbeiderpartiet, avslutter Kvalø.

Ingen kommentarer: