torsdag 25. september 2008

Nestekjaerlighet.no

Den fabelaktige filmskaperen Margreth Olin har relansert oppropet nestekjaerlighet.no - for en human asylpolitikk. Oppropet var i sin tid en kampanje for å få Regjeringen til å begynne å innfri i forhold til lovnadene fra Soria Moria-erklæringen. Gå inn på nestekjaerlighet.no og signer!
I dag ble kampanjen lansert i Trefoldighetskirken - med et bredt spekter av organisasjoner og bidragsytere til stede. Jeg fikk anledning til å holde en appell - den følger under.
Jeg skal forresten være med på "I kveld" på NRK2 i kveld, torsdag, kl. 22.20, sammen med Margreth Olin, for å snakke om nestekjaerlighet.no.

Kjære alle sammen,

Det gjør litt vondt å være her i dag. Man skulle ikke tro det var nødvendig å samles i Norge i 2008 for å kjempe for en human asylpolitikk. 3. september skjønte vi at det var nødvendig. Da presenterte Regjeringen, med Stoltenberg i spissen, sin strategi i anledning at antall mennesker på flukt i verden øker. Regjeringen bestemte seg for å ta grep om det økende antall asylsøkere som kommer til Norge, og den beste løsningen de fant var å gjøre livet vanskelig for svært mange mennesker, deriblant barn.

Regjeringens nye strategi handler om å ofre rettighetene til mennesker med behov for beskyttelse. Det er skuffende å se hvordan Regjeringen plutselig har snudd. Det er de samme politikerne, som for tre år siden snakket varmt og flammende for en ny, human asylpolitikk, som nå finner opp nye måter å utøve diskrimineringspolitikk på.

Jeg representerer mange ungdommer som jobber for asylbarns rettigheter. Våre medlemmer er ute på asylmottak og knytter nære bånd til asylsøkende barn fra hele verden. I løpet av denne Stortingsperioden har vi gledet oss over å kunne formidle ny Regjeringsplattform med gode lovnader, ny Utlendingslov som ivaretar barnets beste, og begynnende reform for å overføre enslige mindreårige asylsøkere til Barnevernet. Nå må vi dessverre fortelle barna vi kjenner på asylmottak at det ikke blir så bra likevel. Regjeringen synes ikke lenger at Barnekonvensjonens prinsipp om barnets beste er så viktig. Det ble en for stor politisk belastning å være ”snillistene” som ivaretar disse barnas behov for beskyttelse.

FNs barnerettskomité har uttalt at innvandringspolitiske hensyn aldri kan komme foran hensynet til barnets beste. Jeg synes det er vanskelig å se hvordan det er til et barn beste å ikke få være med foreldrene sine i mange år, som er konsekvensen av det nye lovforslaget om familiegjenforening.

Det er interessant å se hvordan Regjeringen finner opp nye måter å tolke Barnekonvensjonen på. I konvensjonen står det at man er barn opp til 18 års alder, men Regjeringen finner altså grunn til å si at barn mellom 16 og 18 år skal ha svakere vern enn den øvrige gruppa. Det er ikke lenger et ”sterkt menneskelig hensyn” at 16-åringer ikke har omsorgspersoner i hjemlandet. Det bør ifølge Regjeringen kvalifisere til utkastelse etter fylte 18 år. Jeg kan ikke se hvordan Barnekonvensjonens prinsipp om barnets beste er lagt til grunn, når man lar svært sårbare barn leve under så usikre og lite forutsigbare forhold.

Da jeg skulle researche til denne appellen gikk jeg inn på nettsamfunnet Facebook. Der fant jeg mange grupper med navn som ”Vi som hater innvandrere”, ”Nei til flere asylsøkere i Norge”, osv. Mye av det som står der egner seg ikke til å sitere i en kirke. Men det jeg fant ut er at det verserer mye usannheter, sammenblandinger, løgn og forvirringer blant de som støtter Regjeringens tiltak. I en tid med mye usannheter og spekulasjoner om asylsøkerne i befolkningen, kunne Regjeringen gått inn med tiltak for å bekjempe fordommer og grumsete holdninger. I stedet velger Regjeringen side med fremmedfrykten i et utspekulert politisk spill. Samtidig velger de side mot FN, mot barns rettigheter og mot alle oss som sitter her og de vi representerer. Jeg håper og tror at det gjør litt vondt for Regjeringen også, at de sover litt dårlig for tida. Men så håper jeg at de tenker på hvor vondt det faktisk gjør for de som blir rammet.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Utrolig bra! =D
For dere som ikke fikk sett ikveld torsdag 25. september. Se Kirsten i reprise her: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/145346

solveig sa...

Dette er en av de beste appellene jeg har sett! Og jeg håper også at Jens sover dårlig for tiden.

Anonym sa...

Du är grym och apellen var grym! (grym betyder fantastiskt bra)